2017 marks an exciting milestone for Fieldwork! We are celebrating our 10th anniversary this year with Soundwork - an exhibition of 6 new installations that incorporate sound. We hope you will journey out this season with friends and family to experience the diverse ways that artists think about, and use sound in their creative work at Fieldwork.

 

Soundwork: Opens Saturday, May 13. 2-5pm.

An afternoon of artists' talks, a tour, performances and workshops.

INSTALLATIONS BY:

Mixed Metaphors (Jesse Stewart & Matt Edwards)

Hilary Martin & Ranjit Bhatnagar

Annette Hegel & Deborah Margo

Matt Rogalsky & Laura Cameron

Doug Van Nort

Nicola Oddy

 

Schedule:

2pm - Opening remarks. Artist introductions

2:30 - Singwalk (with Diana Smith for Nicola Oddy)

3:00 - Listening workshop (with Doug Van Nort)

3:30 - Castorimba Performance (with Gayle Young, Reinhard Reitzenstein)

4:00 - Performance of Erratic Grass (with Mixed Metaphors - Jesse Stewart and Matt Edwards)

4:30 - refreshments/wrap up

 

Explore art in nature along our field and forest trails. Fieldwork is open to the public all year long, free of charge. This exhibiton as well as many ongoing installations from previous years are yours to discover.

 

More information about this year's installations will be posted on the website and on our social media channels in the coming weeks so please follow us and share our pages with your friends.  Facebook, Twitter and Instagram

 

  

Fieldwork has been funded by the Ontario Arts Council since 2008.  We also rely on the generosity of our supporters. We appreciate donations of any size.  Please contact us if you would like to discuss donating.


 

ABOUT US:

Fieldwork  is open to the public daily, all year and free of charge.  Just park and walk.
Note: Please remember that it is a natural setting and there are bugs (including ticks).  Be sure to dress accordingly and cover up.
Directions to the project are
here.

Since its inception in 2008, Fieldwork has been run by a team of artists (The Collective) that volunteer their time and energy to make Fieldwork a vibrant and dynamic destination for the creation and experience of site-specific artwork in and around a field in eastern Ontario, close to the towns of Perth and Maberly.

Fieldwork hosts work by local, national and international artists at various stages of their careers and invites the public to visit and explore the artwork all year long. 

The Collective looks after the site, co-ordinates and promotes projects, shares administrative duties and makes joint curatorial decisions. From time to time the Collective members also create their own Fieldwork installations.

The Fieldwork Collective welcomes proposals from interested artists and circulates a public call for proposals annually in January.  Suggestions and proposals for events or workshops are also welcomed from the local community, schools and arts organizations that are interested in fostering connections, dialogue and creative action between people, art, and nature. Please contact us at fieldworkproject@gmail.com

More information on current and past installations can be found by scrolling down this page and/or by looking in the archives in the right hand menu.  Be sure to also check out additional photos of the installations - found in the galleries located in the right hand menu.

susie osler - Mar 28, 2017
fieldwork 2015, christine nobel, brian barth, 191 meters
Fieldwork 2015, Christine Nobel, Brian Barth, 191 Meters

Christine Nobel and Brian Barth's eye-catching 191 Meters, and some of their preparatory images showing the site overview, and a cross-section of the elevation gain in the field.

They write:

 

191 Metres expresses the relationship of water to the landscape, making visible forces of nature that may not be apparent through casual observation.. For example, after the glaciers left their mark on this region, much of what is now southern and eastern Ontario was covered with water as the climate warmed and the ice melted. Later, as the glacial lakes receded, the landforms that we see today were revealed. Since then, the interactions of rainstorms, surface flow, soil type and vegetation patterns has continued to sculpt and refine the contours of the landscape. It is this millennial dynamic between water and earth that we sought to capture. The title is a reference to the elevation of the Fieldwork site above sea level.

The installation is a marriage of our professional backgrounds in landscape design and visual arts. The installation contrasts the smooth surface of a lake with the dynamic movement of flowing water and the exuberant growth of riparian vegetation. A meandering line of blue and green posts travel along the low point of the field as if the last of glacial meltwater was draining away, leaving lush growth in its wake. The top of all the posts are perfectly level, as if forming the surface of a still lake, meaning they increase in length from the shallow to deep water as the slope travels toward the east side of the field. Early in the process of developing a plan for 191 Metres we surveyed the field with an A-frame level - a primitive surveying tool consisting of three pieces of wood formed together in a triangle that was used by the Egyptians and other ancient civilizations to lay out aqueducts, agricultural terraces and other works of civil engineering. We also used a laser level to determine the elevation change from one side of the field to the other.

Once the concept was established, we set about figuring out how to build it. We sourced about three hundred-fifty 8-foot wooden posts, purchased a battery-powered circular saw, a post pounder, 7 colours of blue and green acrylic paint and various other tools. Construction took place during a narrow four-week period between when the ground thawed in early April and the Fieldwork opening in May. On our first day of work there was still a layer of frozen earth about 4inches below the surface!

We began by setting up a string line along the elevation of our conceptual ‘lake’ which served as a reference point for figuring out the length to cut each post and how far to pound them in so they would all end up at the same level. The shortest posts are about 4 inches aboveground and extend to almost 4 feet tall at the ‘deepest’ part of the installation. The posts are spaced 2 feet apart and have been pounded deep enough into the ground to ensure stability through the seasons.

Once each post was in the earth, the paint was applied. The selection of the blues and greens went from a light moss green to a medium, reflective blue to a deep grass green—all meant to identify the depth of the water and its relative closeness to the grass or the ground. At the very end of the project we placed the stakes on angles to give the illusion of them falling towards the ground as if the water was spilling out of them. The placement of the stakes and intentional colour relationships make this an animated space that invites people to experience it in a playful way.

susie osler - Jun 7, 2015

Located at the front of the old sand pit at Fieldwork, Annette Hegel's miniature subdivision, Two Guiding Principles, like the incident that inspired it, is both a site of disruption, and one that is easily overlooked.  She writes on her  website:

"The 1975 “James Bay and Northern Quebec Agreement” (regulating massive hydro-electric projects in Quebec’s North) between the Quebec, Cree and Inuit Nations was based on two guiding principles: first “that Quebec needs to use resources […] all it’s territory, for the benefit of all its people”; and second “that we must recognize the needs of the natives peoples […] who have a different culture and a different way of life […]

The last 40 years are proving that the two principles are at great odds.

While producing enormous amounts of power, the dams discontinued the way of life of the people living in their shadow: threats to food security – release of mercury into the water systems and thus into the food chain, loss of animal habitat; caribou migration patterns; climate change resulting in actual shift of the tree line; relocation of people for convenience; significant social impacts through new connections to the South. This is the classic tale of human interventions displacing what has developed over millennia, applying quick fixes.

The installation of Two Guiding Principles is placed in a spot of disruption on the FIELD, but maybe, if left alone it just might allow us a new perspective on old habits."

The above pdf can be downloaded by clicking here

susie osler - Jun 7, 2015
Fieldwork 2015, Franc van Oort, Eyebox
Fieldwork 2015, Franc van Oort, Eyebox concept drawing
Fieldwork 2015, Franc van Oort,
Fieldwork 2015, Franc van Oort, Eyebox
Fieldwork 2015, Franc van Oort, Eyebox drawings
Fieldwork 2015, Franc van Oort,

Franc van Oort's Eyebox has been a hit this year at Fieldwork for good reason.  It is an interactive, and facinating peek into how our eyes (and cameras) work, while also shifting perspectives of the surrounding landscape.

Franc describes his process:

"I have been experimenting with Camera Obscuras for a few years. The first one was just a portioned off part of my studio, built with cardboard, with a simple small hole in it. It worked as it should, and made me think of something to do with it.
Ideas occurred over the years.  I made a 4'X4' cardboard box mounted on a trailer, and hauled it around our field to see how well it would do. The projected image was not very crisp, and after experimenting with some old lenses, I found a lens that gave me a more or less perfect image. This could be used to trace an image, and get a very accurate drawing of a complicated shape, say a canoe in perspective. 

In the same way the Camera Obscura has been used in the past by artists to figure out the correct representation of buildings in perspective on a flat surface, which led to the establishment of a set of rules to follow when drawing things from life, i.e. multiple vanishing points, etc.

It was very hot and cramped in my little box, and I was thinking how nice it would be to have a somewhat bigger box, more like a room.  After visiting Fieldwork a couple of times I started thinking  that such a box would be a good idea for an installation there!  The Fieldwork Collective agreed, and so I started working on the idea more seriously.

I wanted not a single projection, but to be able to show the entire surrounding of the box, in 360 degrees. I designed things on paper, thinking I would use some sort of wooden gear to turn the box on its central axis.  This was easily enough done on paper, but how would it work when trying to turn a heavy 8'X8'X8' box?

I found a heavy duty lazy-susan type bearing which could probably support the weight of my box, and a number of casters that I mounted on a base, on which to turn the whole affair.  In the process my box became heavier than I had anticipated...more casters were needed to support the thing, and I abandoned the idea of wooden gears in favour of a big central 48" pulley made out of plywood, turned by a smaller(10") pulley, which in turn was driven by a 10-1 ratio gearbox. The smaller pulley turns the box around the big stationary one. Now the box turned beautifully, and didn't need a lot of strength to operate.

As for the lens, it also took a little experimenting to find one with the right focal length for this bigger box. Luckily Dr. Bain of the Perth Eye and Vision clinic was very helpful there!
Next came the painting of the surrounding landscape at the Fieldwork site, for which I recruited my sister-in-law Sally Sheeks, and my daughter Linda Hamilton, who are both accomplished mural painters, and not afraid to tackle a 8' x 32' painting!
We painted the scene in my barn, having put the big panels right side up, and side by side to make work easier.
What a blast to work with Linda and Sally! their enthusiasm was unstoppable, and we got the thing more or less done in a day.

The Eyebox, completed in my barn, now needed to be moved in pieces to the Fieldwork site, and reassembled.
This took some head-scratching, and help from a couple of friends, but we got it done, and voila the result!

My intention is not to use the Eyebox as an instrument to trace images, or produce art-pieces, but simply as a way to demonstrate the natural phenomenon that is a Camera Obscura.
What the box does is interact with the Fieldwork landscape and its visitors, and make us think of the similarity with the cameras we all use, as well as our own eyes, which work on the exact same principle.

I hope you will enjoy your visit, and get a kick out of it!"

susie osler - Jun 7, 2015
ghost barn - carey jernigan and john haney - fieldwork 2014
ghost barn - carey jernigan and john haney - fieldwork 2014
ghost barn - carey jernigan and john haney - fieldwork 2014

- Submitted by Carey Jernigan (one of the makers of Ghost Barn, 2014)

A friend and I made our way to Fieldwork from Toronto last fall, driving northeast and watching the trees turn from green to yellow to red.  It was a grey, rainy day and quiet in the woods.  I was excited to see the sculptures installed five months earlier and curious to know how the weather had affected them.

We spent a long time sitting with Zone Vert's cones and spotted what might have been a chipmunk hole in the sawdust.  We walked up to Geoff Wonnacott's Knot and looked out on the field through the fallen foliage.  We checked in on Speaking Volumes' monolith of books and Wip-poor-will's oversized nest, both showing signs of decay and signs of life.

The installation I created in collaboration with John Haney - Ghost Barn (shown here), had insects and grass growing in it.  The rain made transparent, meandering lines on the surface of the barn.  It was interesting to see these marks of weather and time appear, since Fieldwork is the sculpture's first long stay outdoors.  I've started to see it as a creature developing a story:  a passage through place and now time leaving some things steady and others changed.

I'm remembering this now having returned from a month long residency in Porto, Portugal. Porto is an ancient city, with narrow streets winding up and down the rugged shoreline.  Partly because of Portugal's joining the European Union and several manufacturers leaving the city, most streets are dotted with abandoned buildings tucked in between those still in use.  All of them have ancient facades so it's not until stopping for a moment to look up that you notice which ones are empty: the shutters falling off a hinge or two, dried up houseplants on a balcony, a crack of sunlight showing through the roof, or some other side of decay.  That moment of discovery, delight, and also sadness looking up at an abandoned house reminded me a little of the moments we spent in the forest at Fieldwork scouring the sculptures for signs of the season, and looking up into the trees that I remembered in full bloom back in May.

Anonymous - Jan 1, 2015
fieldwork 2014 - zone vert - le temps des arbres

We arrived at Fieldwork via Old Brooke Road, an attractive winding country road full of traces of human history and a diversity of flora and fauna.

The site itself offers artists the choice between a beautiful field, a cultivated pine forest or a wild forest. During our week long residence at Fieldwork, we were able to complete the work we had envisioned. A work that we incorporated into  forest and ecosystem of this region. “Le temps de l’arbre” is an installation incorporating many different materials, the milieu provided both a form as well as a variety of natural resources and colours. The rich landscape enabled us to integrate different mementos of tree history (might be “the history of trees”) into human life.

The warm welcome - Susie your salads and vegetables satiated our taste buds and stomachs as much as the forest inspired our creation. The technical assistance of Susie and her team contributed to the pleasurable experience of participating and creating at Fieldwork.
 
Fieldwork is a rural art space, a rare and precious place that makes us appreciate art and creation in its essence, far from the urban frenzy and draw of technology.
We hope that this space continues to flourish and that more art lovers will discover it.

- Zone Vert (Christine Juillard and Michel Bachelet)

susie osler - Jun 30, 2014
Fieldwork 2014 - Geoff Wonnacott - The Knot
Fieldwork 2014 - Geoff Wonnacott - The Knot
Fieldwork 2014 - Geoff Wonnacott - The Knot

A couple of shots of The Knot being 'tied'.  Geoff Wonnacott (artist) and his sister Victoria Wonnacott spent a few days weaving together many, many yards of plastic drainage tile.  Typically this is used in agricultural fields - buried underground to help drain heavy soils that are slow to drain.  According to The Summary of Agricultural Drainage Tubing Sales in Ontario, 1976 - 2012, enough pipe was sold (and assumed buried/used) that could circle the earth at the equator 30 times. This is equivalent to about 750,000 miles or 1,200,000 Km.  Or, to put it another way, this is enough tube to go to the moon and back and then to the moon again. That's a lot of plastic pipe!

The Knot alludes to the complexity of the systems we now rely on in our 'global' culture and the impossibility of untangling or extricating ourselves from it/them.  Now sitting on a knoll overlooking the field, Wonnacott's Knot is a looming reminder, lurking in the background, of the 'intractable problems' we are currently facing on a global scale.

susie osler - Jun 30, 2014